Press Room

Professionele atleten hebben een goede verzekeringspartner nodig

We hadden het genoegen om te praten met Greg Van Avermaet, Belgisch professioneel wegwielrenner, Olympisch kampioen Rio2016, winnaar van Paris-Roubaix en tal van andere klassiekers, die momenteel voor CCC Team rijdt. Lees verder om erachter te komen waarom hij voor een specifieke ongevallenverzekering heeft gekozen en getekend, hoe hij in contact kwam met Concordia en hoe belangrijk het voor hem is om met een goede verzekeringspartner samen te werken.
 

1. Kan je iets kort iets over jezelf vertellen:

-  Hoe was je verleden als voetballer?

Ik was altijd al een actief kind. Zoals vele andere jongens in België, begon ik op jonge leeftijd met voetballen. Ik was amper 5 jaar toen ik bij de duiveltjes van VK Hamme begon te ‘sjotten’. Aanvankelijk startte ik als veldspeler en op mijn 11de werd ik keeper. Omdat ik het niet onaardig deed in het doel, werd ik opgemerkt door Beveren. Ik bleef er spelen tot mijn 18de. Ik was in die tijd echt gebeten door voetbal. Vandaag is er natuurlijk weinig tijd om alles op de voet te volgen, maar de matchen van de Rode Duivels zal ik nooit missen als ik thuis ben.

- Vanwaar kwam je passie voor de wielersport?

Laat ons zeggen dat ik een enorme passie heb voor sport in het algemeen. Ik kan enorm geweldig genieten van een sporter die in zijn of haar discipline de sportieve grenzen steeds opnieuw wat verlegt. De liefde voor de wielersport werd me echter met de paplepel meegegeven. Als klein manneke was ik gefascineerd door de verhalen van mijn grootvader, Kamiel Buysse, die in de jaren ’50 nog deelnam aan de Tour de France. Mijn vader Ronald was dan weer profrenner begin de jaren 80. Hoewel ik iets te jong was om zijn actieve carrière bewust mee te maken, heb ik altijd naar hem opgekeken. Zo nam hij in 1980 nog deel aan de Olympische Spelen in Moskou. Het klinkt misschien vreemd, maar het is ook daarom dat ik nog meer voldoening haal uit mijn gouden medaille in Rio. Door alleen nog maar aanwezig te zijn op de Olympische Spelen trad ik al in zijn voetsporen. Hij zal het me wel niet kwalijk nemen als ik zeg dat ik het er nog iets beter vanaf bracht (Lacht)…

- Wat is je mooiste moment als jonge wielrenner?

Het is moeilijk om één specifiek moment uit te kiezen. Het feit dat ik snel merkte dat ik de overstap van het voetbal naar het wielrennen zo vlot verteerde en kon meedoen voor de overwinning, gaf me meteen een goed gevoel. Het motiveerde mij dan ook om er nog harder voor te werken. Als ik er dan toch één moment moet uitkiezen, kies ik misschien wel voor mijn Belgische beloften titel in 2006 in Charleroi.

- Wat je mooiste moment als profrenner?

Mijn mooiste moment als profrenner is de overwinning in Rio, Olympisch Kampioen worden was iets onbereikbaar naar mijn gevoel. Toch kon ik die dag boven mezelf uitstijgen.

2. Vind je het wielrennen in het algemeen een veilige sport? In welke mate sta je stil bij de risico’s die je als wielrenner dagelijks neemt? Sta je ook stil bij eventuele (financiële) consequenties die een zwaar ongeluk met zich mee kan meebrengen?
 
Als renner denk je tijdens een wedstrijd zelden of nooit na over de risico’s die worden genomen. Je zit in de actie en je bent vooral bezig met de wedstrijd en je concurrenten. Het is pas na een wedstrijd dat je soms eens stilstaat bij de risico’s van de sport. Jammer genoeg doet een val van een collega je pas inzien hoe kwetsbaar we soms zijn. Maatregelen ter bevordering van de algemene verkeersveiligheid brengen voor ons, renners, soms wel bijkomende gevaren met zich mee. De ene organisator probeert dit al beter op te vangen dan de andere, al kunnen we in België niet klagen op dat vlak. Hoe ouder je wordt, hoe meer je ook beseft dat een zware val ernstige gevolgen kan hebben op familiaal en financieel vlak.
 
3. Wat waren de redenen om een specifieke ongevallenverzekering aan te gaan om aan jouw noden als professioneel sporter te voldoen?
 
Op een bepaald ogenblik wil je toch goed geïnformeerd zijn over je risico’s en gevolgen in de hypothese dat er iets ernstig zou gebeuren. Je gaat ten rade bij de juiste mensen. Deze gaan jouw concrete situatie toelichten. Want klaarblijkelijk verschilt de situatie van renner tot renner. Er werd me uitgelegd dat ik rekening moest houden met de sociale zekerheid, verzekeringen op ploeg niveau en persoonlijke polissen die dan weer soms uitsluitingen bevatten voor professionele sporters. Als sporter is het haast onmogelijk om dit allemaal zelf uit te zoeken. Een goede partner op dat vlak is dan ook zeer belangrijk.
 
4. Wat heeft je in het verleden weerhouden om een ongevallenverzekering aan te gaan?
 
Er zijn een aantal redenen. Zoals ik al aanhaalde, moet je jaarlijks je situatie opnieuw (laten) analyseren. De polissen die bv. op teamniveau worden afgesloten kunnen jaar na jaar verschillen, waardoor je persoonlijke situatie volledig anders kan liggen. Verder is er binnen het peloton ook een algemene tendens dat hier meer en meer aandacht wordt aan besteed. Het feit dat er heel wat administratie bij komt kijken, schrikt sommigen misschien nog af. Verder is er ook de kostprijs, alhoewel deze mijns inziens niet opweegt tegen de mogelijke desastreuze gevolgen indien je als renner je carrière vroegtijdig zou moeten beëindigen door een ongeval of ziekte. Ik zou het elke jonge renner aanraden. Per slot van rekening investeer je als sporter in je carrière. Een goede buffer opbouwen voor als er iets fout zou lopen, vind ik dan ook een must.
 
5. Hoe ben je in contact gekomen met Concordia?
 
Uiteraard ken ik Concordia via Peter Van Petegem, die er business development manager is. Peter is na zijn carrière in het wielrennen aan de slag gegaan binnen de verzekeringssector. Hij is dan ook de geknipte persoon om zijn ervaring als renner te koppelen aan de noden die er zijn op vlak van verzekeringen. Concordia richt zich op deze nicheproducten en klopt aan bij de juiste maatschappijen. Deze maatschappijen hebben de ‘know-how’ in huis aangezien ze al jaren actief zijn binnen deze ‘sportsector’.
 
6. Vind je het belangrijk om te werken met een goede verzekeringspartner?
 
Absoluut. Als renner bouw je een bepaald netwerk op rondom je. Dat gaat van mensen binnen je ploeg zoals trainers, verzorgers, mecaniciens, enz tot mensen die niet dagdagelijks in of rond het peloton hangen, maar wel de kennis hebben van deze sector. Ik laat me graag begeleiden door specialisten. Als je veeleisend bent op het vlak van training, voeding, materiaal, etc. waarom zou je dan niet naar een goede verzekeringspartner zoeken.
 
7. Als je Concordia en haar ongevallenverzekering zou willen aanbevelen aan andere topsporters, wat zou je zeggen?
 
Ik zou het vooral aanraden aan jonge renners om hier vanaf het begin van hun carrière aandacht aan te besteden. Op je 23ste lijkt dit alles misschien nog ‘een ver van je bed-show’, maar de risico’s zijn net hetzelfde. Er waren jammer genoeg in het verleden al een aantal voorbeelden van renners die moesten stoppen door een zwaar ongeval of een hartafwijking. Ik zou iedereen aanbevelen de juiste informatie in te winnen zodat je een goed beeld krijgt van je persoonlijke situatie. Vervolgens is het belangrijk aan te kloppen bij specialisten in hun vak. Ik vind een ongevallenverzekering zeker geen overbodige luxe.
 
Bij Concordia weten we wat het betekent om ernaar te streven de beste te zijn, daarom bieden we op maat gemaakte oplossingen om te voldoen aan de specifieke behoeften van professionele atleten, sportteams, federaties en sportevenementen. Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen met ons sportteam.

We insure and manage so that you can perform.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!