Press Room

De voordelen van een internationaal verzekeringsprogramma voor KMO’s met internationale activiteiten

Door Cooreman - Account Manager Major & International Accounts


Als onderneming met activiteiten in verschillende landen weet men als geen ander dat elke afzetmarkt andere te volgen wetgeving en procedures heeft. Elke nieuwe markt brengt nieuwe risico’s met zich mee die geëvalueerd dienen te worden , en eventueel afgedekt via verzekering. Let echter up: aparte verzekeringspolissen en verschillende partners per land maken van uw risicobeheer een schip zonder kapitein. Wat kan leiden tot dubbele dekkingen, lacunes in de waarborgen, een hogere kost en bovenal een moeilijk beheer. Bij activiteiten in het buitenland zoals productie, of louter sales, raden wij aan de voordelen van een internationaal programma grondig te bestuderen.
 

1. Betere dekking

Bij de opstart van één of meerdere dochterfilialen in het buitenland is adequaat omspringen met het verzekeringsluik van cruciaal belang. Zo zal misschien niet elk filiaal dezelfde activiteit uitoefenen, dezelfde diensten of producten vermarkten. Men zou kunnen denken dat elk filiaal daarom ook een specifieke op maat gemaakte polis vereist aangepast op het land waarin ze actief is. Bij verdere groei en het openen van nog bijkomende filialen eindigt dit in een resem contracten, elk op een andere manier geserviced door verschillende lokale makelaars. Het bos is door de bomen niet meer te zien.

Een goed uitgebouwd internationaal verzekeringsprogramma bekijkt dit ruimer, vanuit de groep, houdt rekening met alle activiteiten en risico’s eraan verbonden en zorgt ervoor dat er geen overlappingen of gaps zijn.

 

2. Naleving van de wetgeving en de normen

Bedrijven actief in het buitenland dienen ook rekening te houden met de lokale wetgevingen, normen en gebruiken en erop toe te zien dat deze steeds worden nageleefd. Bij een claim zou anders kunnen blijken dat een bepaalde dekking zoals we die in België kennen ontoereikend of ongeschikt is. Daarenboven is de verzekeringsmarkt in elk land streng maar verschillend gereglementeerd. Zo zijn sommige dekkingen in het ene land verplicht, en bestaan ze in het andere land zelfs helemaal niet. Of is het verplicht het risico onder te brengen bij een lokale verzekeraar.

Een ander punt om bij stil te staan is het fiscale aspect van verzekeringen en hun premies in de diverse landen. In een internationaal verzekeringsprogramma wordt een deel van de globale premie toegekend aan uw filialen in elk land. Bij het toewijzen van die premie dient men rekening te houden met de lokale belastingen ( indien van toepassing) en deze op een correcte manier afdragen, anders kan u op vlak van fiscaliteit in de problemen komen.

Daarom is het verstandig en veiliger met een makelaar in zee te gaan die kan rekenen op een sterk internationaal netwerk die de complexiteit van de wetgeving in elk land begrijpt.

 

3. Minder administratie en een beter claimbeheer

Het centraliseren van uw polissen in een internationaal verzekeringsprogramma zal het algemeen beheer van de verzekeringsdekkingen optimaliseren alsook het claimbeheer efficiënter laten verlopen. De globale sturing vergemakkelijkt de controle over uw activiteiten wereldwijd, en verbetert op die manier uw algemeen risicobeheer. Op de lange termijn helpt het internationale programma u de kwaliteit van uw riskmanagement tot een hoger niveau te tillen, de transparantie te vergroten en de risico’s op dubbele dekkingen of gaten in dekking zo goed als mogelijk te elimineren.
 

4. Lagere kosten

Het toewijzen van een verzekeringspremie per land zoals eerder aangehaald zorgt er ook voor dat een internationaal programma kan genieten van het principe “ volume-aankoop” en bijgevolg ook mogelijke besparingen in de premies oplevert. Lokale dekkingen zijn misschien individueel goedkoper, maar als ze niet afgestemd zijn op elkaar leiden ze bij schade mogelijks tot hogere kosten.

Nu de voordelen, maar ook de complexiteit van internationaal verzekeren duidelijk zijn, is het belangrijk een verzekeringspartner te kiezen die aan uw kant van de onderhandelingstafel zit. Concordia is gevestigd in België met kantoren in Brussel, Gent en de NATO. Als onderdeel van de Ecclesia group, de grootste Duitse makelaar kunnen we rekenen op een sterk internationaal netwerk. Ecclesia Group bezit kantoren in Oostenrijk, België, Italië, Nederland, Turkije, Griekenland, Tsjechië, Roemenië en Polen. Dit stelt ons in staat hoogwaardige service en oplossingen te bieden voor eender welke Belgische speler met internationale activiteiten of ambities.

We sturen niet alleen internationale programma’s aan voor grote multinationals, wij begrijpen ook perfect de behoeften van een klein of middelgroot bedrijf die haar eerste stappen naar het buitenland wenst te zetten. Aarzel zeker niet om ons te contacteren, onze specialisten zijn uiterst gemotiveerd om u hierin te begeleiden.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!