Press Room

Beveilig de winsten van de deeleconomie door de gepaste verzekering

 Thomas Van Hoezen - Private Lines, SME & Affinities Director

De deeleconomie is een snel groeiende, sociaal en economisch belangrijke trend in Europa, en de rest van de wereld. Het verstoort de traditionele bedrijfssectoren en verandert de manier waarop we goederen en diensten delen en consumeren.

Bijna een kwart van de Europeanen hebben al gebruik gemaakt van diensten die worden aangeboden via collaboratieve platforms (23% in 2018 ten opzichte van 17% in 2016), zoals blijkt uit de flash-enquête van de Europese Commissie, die in april 2018 werd uitgevoerd om de percepties, attitudes en praktijken van de burgers met betrekking tot de deeleconomie in kaart te brengen. Naar schatting hebben bijna 400,000 mensen in de EU in 2016 goederen of diensten aangeboden op deeleconomie platforms, wat resulteerde in een totale omzet van 26,5 miljard euro.

Hoewel de deeleconomie in België iets langzamer groeit dan in de buurlanden, is het groeipotentieel van deze economie eminent. 80% van de Belgen die eerder deelnamen aan de deeleconomie zou zijn diensten in zekere mate aanbevelen, waarbij de gemakkelijkere toegang tot diensten als de belangrijkste reden wordt genoemd.

Hoe beïnvloedt dit fenomeen onze traditionele sector, de verzekeringen? Wat zijn de risico’s die u moet verzekeren wanneer u beslist om deel te nemen aan de deeleconomie? Uw eigendom die op Airbnb wordt gedeeld, wordt bijvoorbeeld beschadigd door gasten die gekke feestjes geven, of voetgangers worden geraakt terwijl u werkt als Uber-chauffeur. Dit zijn de soort risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. Veel deelnemers zijn zich vaak niet op voorhand bewust van de stringente wettelijke verplichtingen die gepaard gaan met het delen van eigendommen. Er bestaat een risico op schade aan uw persoonlijke bezittingen, die vaak niet wordt gedekt door standaard reeds afgesloten verzekeringen. Deze zijn meestal opgezet voor niet commercieel gebruik. Wat houdt bijvoorbeeld  de aansprakelijkheid voor huis en gast in? Aangezien de deeleconomie een onafhankelijk model in plaats van traditioneel model nastreeft, is het minder duidelijk wie de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt. Bijgevolg is het moeilijk om een oplossing te vinden voor individuele behoeften in de deeleconomie per activiteit. Concordia helpt u bij het uitzoeken van deze onbekende factoren en zorgt ervoor dat u voorbereid bent op eventuele compensaties.

In België zien we nu al de eerste stappen van verzekeringsmaatschappijen die de deeleconomie in hun productaanbod opnemen. Voor particulieren hebben we de populairste verzekeringen zoals auto-, woon- en familiale verzekeringen, waarvoor er al deelmodules voorhanden zijn. In de meeste gevallen, als u een erkend platform (sinds 2017 gepubliceerd door FOD Financiën) gebruikt voor deze diensten, worden deze verzekeringsoplossingen automatisch geïntegreerd zonder extra premies, en geniet u van een gunstig belastingregime. Voor andere zoals autoverzekeringen, heeft u optionele modules tegen een extra premie om het delen van een wagen in uw lopende autoverzekering op te nemen. Dat is een trend die we nu duidelijk waarnemen en waarbij we als tussenpersoon ervoor zorgen dat onze klanten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en dat hun behoeften worden afgestemd op basis van op maat gemaakte verzekeringsoplossingen.

Dit soort productinnovatie en werken op basis van de benodigdheden van de klant zit in het DNA van Concordia. Wij vermijden een reactieve aanpak. Door eerlijke communicatie, een betrokkenheid bij uw bedrijf, persoonlijke behoeften en ambities, kunt u rekenen op ons team van experts om proactieve ondersteuning aan te bieden en de flexibiliteit om in te spelen op mogelijke veranderingen. Bij Concordia staan wij altijd aan uw zijde, zodat u op beide oren kan slapen en niet hoeft na te denken over mogelijke risico’s. Wij zorgen ervoor dat u vooruit kan. Neem vandaag nog contact op met ons team om te verzekeren en te managen, zodat u zich kan concentreren op uw dagelijkse prestaties.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!